Yhdistyksen yritysjäseninä on firmoja isoista ohjelmistotaloista yhden hengen yrityksiin. Digitoimistojakin on mukana jo monia. Mutta miksi liittyä mukaan yhdistykseen ja saako sitä mitä tilaa? Haastattelimme kahta jäsenyritystä eri puolilta Suomea eli Koodersia ja Valakia Interactivea.
“Kaikki koodi ei ole samanarvoista” – Kooders
“Digitoimisto susirajalta” eli joensuulainen Kooders on ollut yhdistyksessä vuodesta 2016 lähtien, kun firmassa oli kaksi henkeä. Perustaja Miikka Kostian tuli mukaan yhdistyksen hallitukseen vuonna 2019.
“Näin Koodia Suomesta -logon kun toinen paikallinen yritys oli liittynyt. Tutustuin asiaan ja se kolahti aika hyvin omalle kohdalle”, muistaa Miikka. “Suomalaisen koodin laatu on kovaa, mikä on omassakin yrityksessä ylpeydenaihe. Asiakkaiden näkökulmasta www-sivut nähdään kaikki samanlaisina, mutta kaikki koodi ei ole samanarvoista.”
Yhdistystoiminnassa Miikan odotukset kohdistuivat erityisesti yhteistyöhön. Voisiko Koodia Suomesta olla nimike, jonka alle koodifirmat yhdistyvät? Joensuussa ja itäsuomalaisessa verkostossa ei Miikan harmiksi ole paljoa tapahtunut, vaikka alueellisia tapahtumiakin on joskus viritelty.
”Madalletaan kynnystä niille, jotka ei vielä ole alalla”
Perustyön lisäksi Kooders on aktiivinen somessa ja yrittää tuottaa tietoa koodaamisesta. “Madalletaan kynnystä niille, jotka ei vielä ole alalla. Omassa sisällöntuotannossa tavaramerkkinä on outous, metasisältö – me puhutaan myös siitä miten sisältöä tehdään. Ja siitä mitä itse olisin halunnut kuulla opiskeluaikoina: vastataan niihin kysymyksiin joihin kukaan opettaja amiksessa tai AMK:ssa ei vastannut”, Miikka sanoo. “Kuten esimerkiksi mitä töitä oikeasti voi tehdä tällä koulutuksella?”
Kun Koodersille rekrytoidaan uutta väkeä, viestinnässä tuodaan esiin, että kaikkea ei tarvitse osata: “Myö opetettaan. Kannattaa miettiä, mitä sanoja viestinnässä pitäisi käyttää, jotta tulisi mahdollisimman vähän väärinkäsityksiä.” Jos on ollut IRCissä nuoresta pitäen kuten Miikka, näitä on tottunut miettimään. “Hyvä tausta itselle viestinnässä on ollut myös nuorisoteatteri ja jalkapallo – slapstick-huumori tulee luonnostaan”, nauraa Miikka.
Koodia Suomesta -yhdistyksen roolina on Miikan mukaan olla tiedon lähde, tarjota objektiivista tietoa ja toimia faktapankkina. Yhdistyksenä kuljetaan asia edellä, ei keneenkään henkilöityen – ollaan totuuden puolella, aate edellä.
“Nollaa ja ykköstä täynnä oleva Suomen kartta, aivan kuten merkissä.”
“Tarrat meni heti läppärin kanteen” – Valakia Interactive
Seinäjokis-oululainen Valakia on ollut yhdistyksessä mukana vuodesta 2017. Valakia valittiin syksyllä 2020 toteuttamaan yhdistyksen uudet verkkosivut ja visuaalinen identiteetti. Kun projekti on tuoreeltaan takana, pitää aloittaa peruskysymyksestä: miltä nyt tuntuu? Vastaamassa on teknisestä toteutuksesta huolehtinut Mika Autio, yksi Valakian viidestä omistaja-työntekijästä.
“Hyvältä tuntuu, kaikki meni kivuttomasti. Ei tullut ongelmia vaan solahti läpi. Draaman kaaresta jäi puuttumaan jännitys”, nauraa Mika. “Käytiin asiat alussa läpi ja projekti noudatti suunnitelmaa. Joutuinen projekti, josta jäi hyvä fiilis.”
“Verkkosivutoteuttajiksi me tarjouduttiin, koska tuumattiin, että se olisi hyvä paikka näkyä. Se toi tietysti myös paineita, kun asettaa omat kyvyt suurennuslasin alle. Toisaalta päätettiin, että ei lähdetä anteeksipyytelemään ratkaisuja, vaan tehdään vaan reilusti meidän näköinen sivusto. Asioita voi kuitenkin tehdä monella tavalla ja yleensä päätöksiin on syynsä”, Mika toteaa. “Riippuu myös siitä onko kyseessä viiden vai 50 tonnin sivusto. Tässäkin kuitenkin teema on tehty itse, ei kolmannen osapuolen builderin kautta, koska builderit hidastavat ja vievät kontrollia. Näin ei olla riippuvaisia kolmannen osapuolen ratkaisuista, ja saadaan parempi suorituskyky ja saavutettavuus.”
“Koodia Suomesta -sivusto tehtiin tuunaamalla vanhaa: jotain säilytettiin, mutta teema ja tekniikka laitettiin täysin uusiksi. Seravon varjon hyödyntäminen oli kiva kokemus”, kehuu Mika. “Seravolla on muutenkin kaikki toiminut hyvin – nopeus, seuranta, tuki. Se sopii hyvin nimenomaan WordPressiin.”
Koodia tekevät ihmiset
Miksi Valakia on mukana yhdistyksessä?
“Yhdistys tuo näkyvyyttä suomalaiselle koodille. Yleensä ihmisille koodi on vain koodia, mutta on hyvä, että koodin tekijätkin tuodaan esiin: koodia tekevät ihmiset. On kiva kuulua tällaiseen porukkaan. Se tuo meillekin uskottavuutta ja vastuullisuutta, ja ollaan ajan hermolla mukana.”
Koodia Suomesta -merkillä tsempataan ostajaa miettimään tuotteen taakse.
“Kun me liityttiin mukaan, niin tarrat meni heti läppärin kanteen”, sanoo Mika. “Pieni iso asia. Aina ei viitsi selittää mitä tekee, mutta on kiva luvan kanssa näyttää. Ei tarvitse nöyristellä.”