Yhdistys viettää Suomalaisen koodin päivää torstaina 11. lokakuuta. Suomalaisen koodin päivällä halutaan juhlistaa suomalaista ohjelmistoalan osaamista ja sitä, että ala on Suomessa merkittävä työllistäjä. Samalla muistutetaan siitä, että ohjelmistoalalle tarvitaan monenlaisia ihmisiä töihin. Vaikka alalla tällä hetkellä työskentelevistä 78 prosenttia on miehiä, alun perin se oli naispainotteinen ala.

Suomalaisen koodin päivän ajankohta valikoitui lokakuulle, sillä Euroopan laajuista koodausviikkoa vietetään tänä vuonna 6.–21. lokakuuta. Koodia Suomesta ry jäsenyrityksineen on ensimmäistä kertaa mukana juhlistamassa koodausviikkoa. Suomalaisen koodin päiväksi valittu 11.10. on päivämäärä, joka silittää yhdistyksen jäsenten syviä ja salaisia nörttituntoja myötäkarvaan, koska kyseinen päivämäärä on mahdollista ilmoittaa binäärisillä luvuilla eli ykkösillä tai nollilla.

Suomalaisen koodin päivää vietetään tarjoamalla kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden Nörttiliven seuraamiseen. Lisäksi samana päivänä julkistetaan tämänvuotisen Koodia Suomesta -palkinnon saaja.

 

Nörttilive

Norppalive veti massoittain ihmisiä netin ääreen seuraamaan Pullervo-norpan touhuja ja touhuamattomuuksia.

Koodia Suomesta ry:n valistuneen ja hyvin puolueettoman arvion perusteella keskiverto nörtti on hyljettä kiinnostavampi seurattava: sormet käyvät salamannopeasti näppäimistöllä, ilmekään ei värähdä eikä minkäänlainen taustahälinä häiritse kuulokkeet korvilla työhönsä keskittynyttä nörttiä. Vai häiritseekö sittenkin? Saako yllättävä kahvinhimo koodarin nostamaan peppunsa penkistä ja hakemaan juotavaa? Jatkuuko koodaaminen keskeytymättömänä?

Nörttiliven osoite julkaistaan tällä sivulla lähiaikoina.

Suomalaisen koodin edistäjä

Koodia Suomesta jakaa vuosittain Suomalaisen koodin edistäjä -palkinnon henkilölle, joka on ansiokkaasti edistänyt suomalaista ohjelmistoalaa.

Palkinnon saaja julkistetaan Suomalaisen koodin päivänä 11.10.2018.

Aiempina vuosina palkinto on myönnetty Linda Liukkaalle, Instagram-Janille ja Juho Vepsäläiselle.

Ohjelmistoala merkittävä työllistäjä

Eurostatin vuoden 2017 tilaston mukaan ohjelmistoala työllistää Suomessa enemmän ihmisiä suhteessa työvoiman määrään kuin missään muussa Euroopan maassa. Suomessa alalla työskentelevien määrä on 6,6 prosenttia työvoimasta, kun se muissa Euroopan maissa on keskimäärin 3,7 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 ohjelmistopalveluja vietiin 23,877 miljardin euron ja tuotiin 26,645 miljardin euron arvosta. Sekä vienti että tuonti kasvoivat edelliseen vuoteen verrattuna: vienti 2,8 prosenttia ja tuonti 2,5 prosenttia.