Suomalaisen koodin päivä

Suomalaisen koodin päivä 11.10.

Yhdistys viettää Suomalaisen koodin päivää 11. lokakuuta. Suomalaisen koodin päivällä juhlitaan suomalaista ohjelmistoalan osaamista ja sitä, että ala on Suomessa merkittävä työllistäjä. Samalla muistutetaan siitä, että ohjelmistoalalle tarvitaan monenlaisia ihmisiä ja että ohjelmistoalan yrityksiä on kaiken kokoisia ja ympäri Suomen.

Suomalaisen koodin päivän on myös osa Euroopan laajuista koodausviikkoa.

Suomalaisen koodin päivää vietetään 11.10., koska kyseinen päivämäärä on mahdollista ilmoittaa binäärisillä luvuilla eli ykkösillä tai nollilla. 

Suomalaisen koodin päivää juhlistavat Nörttilive sekä Suomalaisen koodin edistäjän palkinnon jakaminen.

Suomalaisen koodin edistäjä

Koodia Suomesta jakaa vuosittain Suomalaisen koodin edistäjä -palkinnon henkilölle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt suomalaista ohjelmistoalaa.

Palkinnon saaja julkistetaan Suomalaisen koodin päivänä.

Vuonna 2023 palkinto myönnettiin Matti Luukkaiselle ja Full Stack open -kurssille. Kurssi on järjestetty vuodesta 2018 ja siihen on osallistunut yli 30 000 ihmistä ympäri maailmaa. Full Stack open -kurssilla ohjelmistokehityksestä kiinnostunut sekä oppii JavaScript-pohjaisen websovelluskehityksen tekniikat että ottaa nykyaikaisen ohjelmistotuotannon vaiheet laaja-alaisesti haltuun. Kurssia on alusta lähtien kehitetty yhteistyössä alan yritysten kanssa. Lue lisää lehdistötiedotteesta.

Aiempina vuosina palkinto on myönnetty Linda Liukkaalle, Instagram-Janille, Juho Vepsäläiselle, Teemu Roosille, Ilkka Paanaselle, Aleksi Yrttiaholle ja koronavilkkutiimille, Elisa Heikuralle sekä Riku Rouvilalle ja Koodiklinikalle.

Kuka on Suomalaisen koodin edistäjä 2024?

Nörttilive

Nörttilive-tapahtumassa kuka tahansa voi seurata ruudultaan koodarien elämää reaaliajassa. Nörttilivessä on vuosien varrella nähty niin livekoodausta kuin toimistokoiriakin.

Nörttiliveä pääsee seuraamaan (myös tallenteina) osoitteessa nörttilive.fi ja norttilive.fi

Vuonna 2024 Nörttilive järjestetään kolmatta kertaa peräkkäin AMA (Ask Me Anything) -mallilla.