Suomen ohjelmistoalan Oscarit jaettiin Blue Arrow Awards -gaalassa torstaina 18. toukokuuta. Vuosi sitten ensiesiintymisensä tehnyt gaala järjestettiin vasta toista kertaa, mutta järjestelytiimi oli Lauri Svanin johdolla tehnyt sen verran vakuuttavaa työtä, että nuoruuden hapuilusta ei ollut tilaisuudessa tietoakaan.
Parempia digitaalisia palveluita Suomeen
Blue Arrow Awardsin takana on yhdistys nimeltä Parempia digitaalisia palveluita ry, jossa vuorostaan on jäseninä Tivia, Koodia Suomesta, Digitalist Network, Ixda Helsinki sekä useita digitaalisiin palveluihin tavalla tai toisella liittyviä yrityksiä.
Parempia digitaalisia palveluita ry:n missiona on nimensä mukaisesti nostaa digitaalisten palveluiden tasoa Suomessa. Keihäänkärkenä ja näkyvimpänä elementtinä tässä työssä ovat Blue Arrow -palkinnot, joita jaetaan useassa eri kategoriassa hyvin toteutettuihin digitaalisiin palveluihin liittyen. Parempia digitaalisia palveluita ry:n työn tavoitteista voi lukea tarkemmin yhdistyksen nettisivuilta.
Voittajat seulottiin 78:n ilmoittautuneen joukosta
Blue Arrow -palkintoja oli tänä vuonna jaossa pääpalkinnon (voittaja Chabla) lisäksi seitsemässä eri kategoriassa:
- Asiakaskokemus (voittaja Chabla)
- Yhteiskunnallinen vaikutus (Chabla)
- Suomen koodin suurlähettiläs (Juho Vepsäläinen)
- Siisti koodi (Sanoma Single Sign-on)
- Muutosjohtaja (OP Digital Services Team)
- Tehokkain tiimi (Frank Students)
- Järkevä liiketoiminta (UPM Metsäni)
Kilpailuun tuli yhteensä 78 ilmoittautumista, joista valittiin kolmesta viiteen finalistia kuhunkin kategoriaan. Erilliset juryt valitsivat sitten voittajat kategorioittain.
Gaala, johon on helppo osallistua
Itse Blue Arrow Awards -gaala järjestettiin Helsingissä Kattilahallissa, joka oli sisustettu kohderyhmä huomioiden vaikuttavasti, mutta rennosti. Muutama sata gaalavierasta mahtuivat juhlapaikalle sen verran sopivasti, että introverteinkin koodari pystyi tiukan paikan tullen säilyttämään henkilökohtaisen tilansa.
Gaalan lippujen hinta oli asetettu todella maltillisesti 15 euroon (mikäli sen hankki ennakkoon), joten senkin puolesta osallistumiskynnys oli asetettu sopivan alas. Järjestelyitä talkoopohjalta pyörittänyt Svan mainitsi, että rekvisiitan osalta järjestelyt menivät osittain vähän viime tinkaan, koska niitä piti keräillä eri puolilta. Tilaisuuden alkaessa kaikki palaset olivat kuitenkin kohdallaan, joten vieraiden silmiin mahdolliset viime hetken rypistykset eivät näkyneet.
Chablan hattutemppu
Kuten edeltä jo kävi ilmi, tämän vuoden suuri voittaja oli Chabla, viittomakielisten henkilöiden tarpeisiin rakennettu mobiilisovellus. Chabla voitti pääpalkinnon lisäksi kategoriat Asiakaskokemus sekä Yhteiskunnallinen vaikutus.
Chabla on syntynyt muusikko Signmarkin ja IT-yritys CGI Nextin yhteistyönä ja sen avulla viittomakieltä osaamaton henkilö sekä kuuro henkilö pystyvät tarvittaessa kommunikoimaan puhelimen ja sovelluksen kautta käytössä olevan viittomakielen tulkin avulla. Chablan nettisivulla on mainioita esimerkkejä arjen tilanteista, joissa toimiminen on kuuleville henkilöille itsestään selvää, mutta kuuroille hyvinkin haastavaa ilman tällaista digitaalista palvelua.
Ensi vuonna toivottavasti taas astetta isommat kinkerit
Blue Arrow Awards on konsepti, jolle varmasti on Suomessa tilausta. Juurruttaminen vain ottaa aikansa ja vaatii pitkäjänteistä työtä, mutta sillä on ehdottomasti edellytykset olla tulevaisuudessa Suomen digitaalisten palveluiden kehityksen kivijalka. Alan tekijät ansaitsevat saada tunnustusta hyvästä työstään ja tämä on mainio tapa sen tunnustuksen antamiseen.
Toivottavasti siis näemme ensi vuonna kilpailussa yli 100 ilmoittautunutta ja gaalassakin sen verran paljon vieraita, että alkaa sen henkilökohtaisenkin tilan kanssa tehdä tiukkaa.