64 kertaa loistava

Kuvitellaanpa, että joku firma kehuisi olevansa tietoturvallisuudessa, sisäisessä hallinnossa, työntekijöiden ja asiakkaiden kokemassa tyytyväisyydessä ja luottamuksessa, henkilöstöhallinnossa ja tasa-arvon huomioimisessa, ympäristöasioissa, henkisen pääoman kehittämisessä ja ylläpitämisessä maailman paras ja että firman tuotteet ovat ylivertaisia kilpailijoiden tuotteisiin verrattuna. Firma jatkaisi vielä samaan syssyyn osaavansa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa toiseksi parhaiten maailmassa – ja olevansa vielä kilpailukyvyltäänkin maailman kärkeä. Uskoisitko firman markkinointia? En minäkään.

Entä jos firma toistuvasti todettaisiin puolueettomilla mittareilla juuri niin hyväksi kuin edellä luettelin. Uskoisitko sittenkään? Minä uskoisin, ja haluaisin varmasti kyseiseen firmaan töihin.

Oikeasti en tiedä tuollaista firmaa olevankaan, mutta tiedän että sellainen maa on olemassa. Se on meidän rakas Suomemme. Maa, joka on parhaimmistoa melkeinpä millä tahansa elämänalueella mitattuna.

Kyllähän me kaikki tiedämme, että Suomessa on maailman alhaisimpiin kuuluva imeväiskuolleisuus ja että Suomi loistaa Pisa-tutkimuksissa. Tiedämme myös, että meillä juodaan kahvia henkeä kohti eniten maailmassa ja jäätelöäkin taidetaan syödä eniten ja että Suomella on eniten kesäolympiamitaleita asukasta kohti (tämä tulos ei taida säilyä enää kauaa, epäilen).

Harva kuitenkaan tietää ja muistaa, missä kaikessa Suomi on muita parempi tai ainakin kärkijoukoissa. Lista on ihan järkyttävän (lue: mahtavan) pitkä, siinä on 64 kohtaa!

Suomi on maailman vakain ja turvallisin maa ja meillä on maailman paras hallinto. Suomessa on yhdet maailman vapaimmista ja luotettavimmista vaaleista. Korruptiota meillä on kolmanneksi vähiten maailmassa. Sosiaalisessa oikeudenmukaisuudessa olemme heti Ruotsin jälkeen kakkosia, mutta inhimillisen hyvinvoinnin vertailussa ykkösiä. Varmaankin siksi olemme maailman viidenneksi onnellisin maa ja eurooppalaisista toiseksi tyytyväisimpiä elämäämme. Tasa-arvoasioissa olemme maailman toiseksi tasa-arvoisin maa, mutta naisten työelämän tasa-arvossa vasta neljänsiä.

Suomessa on eniten vettä, mutta kulutamme sitä suhteessa uusiutuviin vesivaroihin viidenneksi vähiten maailmassa. Meillä on maailman pienin riski altistua luonnononnettomuuksille.

Meillä on kolmanneksi eniten ammattilaisia t&k-töissä suhteessa väkilukuun. Israelissa on eniten, Tanskassa toiseksi eniten. Meillä osataan englantia viidenneksi parhaiten maailmassa. Kun katsotaan kieliperheitä ja jätetään englannin kanssa samaan germaanisten kielten perheeseen kuuluvat kielet pois, olemme maailman parhaita puhumaan englantia vieraana kielenä.

Kuten näistä muutamista esimerkeistä huomaa, Suomessa tehdään asiat aika pitkälle kuten pitääkin. Siksi sopisi kulkea pitkin maita ja mantuja ja paukutella henkseleitä, sekä Suomen että meidän suomalaisten.